Як правильно розмістити меблі у вітальні

Буває складно правильно організувати розміщення меблів, тому на допомогу Вам, ми зібрали деякі особливості, які варто враховувати при розстановці меблів для вітальні.

Ваша вітальня – більше, ніж просто місце, де можна посидіти у вільний час. Вітальня завжди була місцем для сімейних зустрічей, розваги гостей, центром перегляду фільмів і спільного відпочинку. Сьогодні, коли пандемія COVID-19 вимагає, щоб робота і навчання часто проводилися вдома, її функції тільки збільшились. Однак буває складно правильно освоїти розстановку меблів, тому багатьом знайома ситуація, коли скільки б ви не переміщали диван або нахиляли телевізор, ви не можете повністю освоїти розстановку меблів таким чином, щоб вона відповідала Вашим потребам.
 
На допомогу Вам ми зібрали деякі особливості, які варто враховувати при розстановці меблів для вітальні.
 
Як правильно розмістити меблі у вітальні

Знайдіть основний фокус
Перш ніж ви почнете купувати, а потім і встановлювати меблі, визначте фокус Вашої вітальні. Мається на увазі те місце, куди в першу чергу буде привернуто увагу тих, хто знаходиться в кімнаті і тому місця для сидіння повинні розташовуватися з урахуванням цього координаційного центру.

Це може бути домашній кінотеатр, камін, журнальний столик або навіть просто вікно. Наприклад, якщо ви вирішите зробити телевізор центром своєї уваги і перегляд фільмів або шоу є основним заняттям для вітальні, має сенс почати саме з цього.

Заздалегідь зробіть заміри

Якщо очікується переїзд в нову квартиру або будинок, непогано б заздалегідь спланувати, як Ви будете використовувати простір. Проведіть виміри всіх меблів, які переїжджають з Вами, а також самої кімнати і потім сплануйте варіанти. Виходячи з отриманих результатів, склавши план на папері або просто на підлозі вітальні, Ви зможете придбати вподобані нові меблі потрібних розмірів.

Майте на увазі, що вам потрібні вільні проходи, щоб люди не спотикалися об меблі, входячи і виходячи з кімнати. Шафи з розсувними фасадами і комоди також вимагають більше місця перед собою для зручного використання. Також, меблі за розмірами повинні відповідати розміру приміщення. Наприклад, для кімнати 4 на 4 метри, диван не повинен бути 3,6 метри завдовжки, інакше відсутність простору привнесе певний дискомфорт.

Перш ніж замовляти габаритні меблі, не забудьте виміряти ще дещо – ширину вхідних дверей і, якщо є, інші вузькі місця. Обов'язково уточніть у консультанта перед замовленням, чи вийде їх внести. Адже якщо нові меблі не зможуть потрапити в Ваш будинок, доведеться починати все спочатку.

Не обов'язково ставити всі меблі під стіни
У нашій країні стало правилом, що диван найкраще розташовувати впритул до стіни кімнати. Але варто зауважити, що меблі, розташовані на відстані від стін, додають простору плавності. Це не означає, що Ви повинні мати можливість проходити за ними, що може бути непросто в невеликій вітальні. Навіть кілька сантиметрів від стіни мають значення: через цей невеликий зазор кімната насправді здається більшою.

Звільніть місце для спілкування
Навіть якщо Ви багато дивіться телевізор, важливо, щоб простір сприяв спілкуванню між членами Вашої сім'ї і між майбутніми гостями. Дивани, розташовані один навпроти одного паралельними лініями – хороший спосіб зробити розмови основним призначенням кімнати. Або ви можете повернути крісла один до одного, щоб зробити розмову більш зручною, зберігаючи при цьому відкрите планування.

Якщо ви налаштовуєте свою вітальню для перегляду ТБ, але не хочете, щоб це було в центрі уваги, коли там знаходяться гості, можна, наприклад, поставити поворотне крісло. Це дозволить отримати додаткове сидіння, коли у вас гості.

Визначте окремі зони
Напевно, Вам потрібно, щоб вітальня служила кільком цілям. Особливо, якщо вона займає більшу частину квартири або будинку. Створіть формальні межі для поділу зон, які будуть служити різним цілям.

У Вас може бути основна зона для перегляду телевізора з диваном і кріслами або диванчик, але також можна організувати окрему зону для відпочинку, призначену для бесід або читання книг. Стіл у вікна створить ідеальні умови для роботи або навчання. Хорошим роздільником, наприклад, може послужити спинка дивана. Створення окремих зон додасть Вашій вітальні функціональності, але важливо переконатися, що воно гармонує з усім видимим простором в цілому.

Відкрита концепція найбільш актуальна для квартир-студій. Ретельно вибирайте кольори стін в рамках одного сімейства тонів, щоб забезпечити плавний перехід з однієї зони в іншу. У квартирі-студії вітальня розділяє відкриту концепцію з кухнею, потрібно знайти «центральну лінію» кухні, яка послужить фокусом – це може бути, наприклад, барна стійка або, як не дивно, витяжка. Відштовхуючись від цієї «центральної лінії» сплануйте і вітальню, наприклад, щоб дизайн дивана збігався з нею.

Кожен будинок і квартира, а особливо люди, що проживають в них, унікальні. Тому немає ніякого ідеального шаблонного розміщення меблів. Ваше планування може залежати від Ваших особистих уподобань або просто від розміру кімнати. Не бійтеся нових ідей, але не забувайте і про розумний розрахунок. Вдалого Вам вибору.

Написати відгук

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари:

Відгуки: